VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cum explică prim-ministrul Dorin Recean necesitatea majorării salariilor pentru 1300 de angajați ai administrației publice centrale

Subiectul privind ridicarea salariului angajaților din administrația publică centrală a provocat dispute în Parlament. Opoziția a criticat astăzi în plenul Parlamentului rectificările la bugetul de stat propuse de Guvern, în special, alocarea a circa 90 de milioane de lei pentru majorarea lefurilor pentru reprezentanții administrației publice centrale, inclusiv a miniștrilor.

„Acesta rectificare este necesara pentru noi toți, astfel ca Guvernul să aibă capacitatea necesară să elaboreze și să implementeze politicele necesare. Această creștere de capacitate trebuie să aducă R. Moldova pe o cale de dezvoltare, pe o cale de a crește investițiile în R. Moldova, de a crește capacitatea noastră de a atrage proiecte, de a atrage finanțări, fiindcă trebuie să negociem cu administrații din diferite state europene, cu administrația Comisiei Europene, ca să putem să aducem mai mulți bani în țară. Acesta este obiectivul. (…) Această majorare este o investiție în capacitatea guvernului de a genera și mai multe venituri care sunt necesare pentru creșterea celorlalte salarii, alocații sociale, pensii, ș.a.m.d. Problema salarizării este peste tot în administrația publică din R. Moldova, inclusiv în economie. Trebuie să atragem resurse competente în administrația publică, resurse care să vină și să lucreze 24/24 pentru cetățenii R. Moldova”, a spus Premierul.

Potrivit premierului, în Guvern este nevoie de specialiști buni, care să pregătească R. Moldova de aderarea la UE și să poată negocia inclusiv proiecte investiționale.

„Vreau să precizez că în administrația publică nu lucrează doar miniștrii, lucrează toată lumea. În administrația publică centrală lucrează 1300 de persoane și toți trebuie să funcționeze eficient. Creșterea salarială se referă absolut la toată lumea, din ăștia 1300 de angajați. Guvernul, și anterior, și în continuare va avea grijă de toți cetățenii Republicii Moldova. Vreau să vă reamintesc efortul enorm care s-a depus în ultimii doi ani pentru creșterile pensiilor, dar și alte proiecte sociale. Doar din fondul de vulnerabilitate energetică s-au alocat peste 4 miliarde de lei pentru toți cetățenii Republicii Moldova” a mai spus premierul Dorin Recean.

Deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a anticipat că opoziția va vota împotriva rectificărilor la buget și chiar ar putea scoate oamenii în stradă să protesteze împotriva majorării salariilor miniștrilor.

„SIS-ul nu v-a informat, care-i starea bugetului banditului de la Tel Aviv? Mai poate el finanța? Poate știți de la SIS”, a întrebat Șoimaru.

„Acolo se încearcă a suplimenta diferite bugete și bugetul nu e de la Tel Aviv, dar de la Kremlin și știți cum e cu bugetul de-acolo. Nu știu ce semnează el, dar cu siguranță este folosit”, a răspuns premierul Dorin Recean.

Menționăm că prim-ministrul Dorin Recean se află astăzi, 9 iunie, în plenul Parlamentului, unde prezintă spre aprobare Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea bugetului de stat pentru anul 2023, Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar).

Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 31 mai, mai multe modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, în urma modificărilor aprobate, veniturile și cheltuielile bugetului de stat urmează să fie majorate cu 1,4 miliarde de lei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.