VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cum comentează NATO poziția Chinei cu privire la război: Nu există credibilitate

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), susține că inițiativele Chinei de a pune capăt războiului nu sunt credibile, deoarece țara nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Potrivit UNIAN, Stoltenberg a spus acest lucru la Tallinn, la o conferință de presă comună cu premierul estonian Kaia Kallas și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu am văzut transporturi de ajutor letale. Dar am văzut semne și dovezi că China ar putea plănui și vrea să ofere sprijin militar Rusiei. China nu ar trebui să facă acest lucru, deoarece ar fi sprijin pentru un război ilegal de agresiune, o încălcare a dreptul internațional și o nerespectare a Cartei ONU”, a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a reamintit că China este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și are o responsabilitate specială de a proteja Carta ONU. El a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare a Cartei ONU.

Stoltenberg a comentat, de asemenea, propunerile Chinei de a rezolva războiul.

„În primul rând, China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a putut să condamne invazia ilegală a Ucrainei. Și cu câteva zile înainte de invazie, președintele chinez Xi Jinping și președintele Putin au semnat un acord privind parteneriatul nelimitat cu Rusia”, a spus Stoltenberg.

Totodată, secretarul general al Alianței a subliniat din nou că președintele rus Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, ci pentru un război mai mare și noi ofensive. El a menționat că, cel mai probabil, războiul la un moment dat se va termina la masa negocierilor.

În același timp, potrivit lui Stoltenberg, natura negocierilor va depinde de situația de pe câmpul de luptă și de puterea armatei ucrainene.

„Dacă vrem o soluție pașnică negociată prin care Ucraina să prevaleze ca stat suveran și independent, atunci trebuie să sprijinim armata ucraineană acum. Pentru că doar așa se creează condițiile pentru ca președintele Putin să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă și că trebuie să se așeze la masa negocierilor și să accepte Ucraina ca stat independent și suveran în Europa”, a subliniat Stoltenberg.

El a mai menționat că „sprijinul militar pentru Ucraina de astăzi este modalitatea de a ajunge mâine la un acord de pace”.

Poziția Chinei față de război

După cum se știe, pe site-ul ministerului chinez de Externe a fost publicat un comunicat de presă intitulat „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina”.

Acest comunicat nu spune nimic despre Rusia fiind agresor și Ucraina victima unui război agresiv. În comunicat nu se menționează că Rusia a lansat un război pe scară largă neprovocat împotriva Ucrainei și că comite crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina. De asemenea, China nu solicită Rusiei să retragă toate trupele de ocupație de pe întreg teritoriul ucrainean și să nu mai ucidă civili.

În schimb, China pledează pentru o încetare a ostilităților în așa fel încât toată lumea „să dea dovadă de reținere” și să facă imposibilă adâncirea crizei.

China subliniază că „toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în această direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, a obține o încetare a focului cuprinzătoare”. China se opune, de asemenea, sancțiunilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.