Președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, a venit cu o reacție, după ce ieri, Parlamentul European a aprobat o rezoluție privind „sancționarea oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor”.
Politicianul a luat în derâdere decizia Parlamentului European, menționând că „această acțiune politică a parlamentarilor europeni este o reacție la protestele pe care le-a organizat la Chișinău”.
„Deschid această sticlă de șampanie în cinstea rezoluției pe care a adoptat-o ieri ditamai Parlamentul European și mă vizează pe mine. Ditamai Parlamentul European nu a aprobat decizia de a le compensa cetățenilor Republicii Moldova serviciile de întreținere, la tarife sălbatice, apropo, din cauza lor. Or, Europa a forțat-o pe Maia să se certe cu Moscova și tocmai de aceea cetățenii sunt nevoiți să plătească sume colosale pentru facturile de întreținere. Cu alte cuvinte, suntem nevoiți să plătim pentru mofturile Europei cu banii din buzunarul populației. În loc să compenseze aceste cheltuieli, desigur că le este mai ușor să aprobe o decizie în privința mea”, a declarat Șor.
Reamintim că plenul Parlamentului European a votat o rezoluție în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.
„Concret, cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. De asemenea, așteptăm din partea Comisiei să propună cât mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută.
În același timp, noi, Parlamentul European, suntem în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lunii noiembrie. Pentru a crește sprijinul pentru Moldova, mai solicităm întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum și crearea unui regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova”, se arată în Rezoluția semnată de europarlamentari.