Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat marți, 18 aprilie, acordarea statutului de membru observator la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.
La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană.
La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, la 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. În pct. 17 ale concluziilor Consiliului European, s-a reamintit despre importanța reformelor, în special în domeniul supremației legii și mai ales a celor legate de independența și funcționarea sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției.
La 23 martie 2023, Consiliul European a reafirmat faptul că Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea și economia acestei țări și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE.
Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare este organismul care unește toate Consiliile Judiciare din statele membre ale Uniunii Europene și le reprezintă în cadrul Uniunii Europene. Calitatea de membru este recunoscută tuturor instituțiilor naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, independente de puterile executive si legislative sau autonome, care au responsabilitatea de a sprijini justiția in procesul independent de realizare a justiției.
Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare are scopul de ameliorare a cooperării și buna înțelegere dintre Consiliile Judiciare şi membrii sistemelor judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene şi ale statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
În calitate de observator al RECJ, Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova cât și corpul judecătoresc vor beneficia pe deplin de expertiza și de experiența acestui organism internațional specializat în vederea alinierii sistemului judecătoresc la cele mai bune practici în domeniu.