VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CSJ va decide pe 31 ianuarie dacă admite recursul în dosarul de condamnare a lui Șor

Magistrații Curții Supreme de Justiție urmează să examineze pe 31 ianuarie admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, prin care aceștia au contestat decizia Curții de Apel Chișinău de condamnare a politicianului fugar la 15 ani de închisoare.

Ședința de la CSJ este stabilită pentru ora 10.00 și urmează să se desfășoare fără participarea părților în dosar. Admisibilitatea recursului urma să fie examinată de CSJ la mijlocul lunii noiembrie 2023, însă a fost amânată în legătură cu depunerea cererii de recuzare.

Pe pagina instanței se menționează că cererea de recuzare a fost respinsă, iar ridicarea excepției de neconstituționalitate a fost refuzată, notează IPN. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere.

Hotărârea primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea cauzei a fost tergiversată. După schimbarea puterii în 2019, politicianul a fugit din țară. Chiar și așa, el a acces în Parlament din nou după alegerile anticipate din 2021, însă a rămas în 2023 fără mandatul de deputat, după ce legislativul a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei.

Totodată, el a rămas și fără formațiunea sa politică, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional. După decizia Curții, pe arena politică au apărut mai multe partide despre care s-a spus că l-ar avea în spate pe Ilan Șor. Inclusiv că politicianul fugar finanțează aceste formațiuni politice, fapt recunoscut chiar și de el în spațiul public.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.