VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Crucea Roșie: Războiul apasă asupra sistemului umanitar din întreaga lume

Conflictul din Ucraina apasă asupra întregului sistem umanitar şi ar putea avea efecte de durată legate de capacitatea organizaţiilor de a face faţă situaţiilor de urgenţă din întreaga lume, a avertizat marţi Crucea Roşie, citată miercuri de France Prese.

„Efectele şocului devastator nu fac decât să crească pe măsură ce conflictul se prelungeşte, cu creșterea preţurilor la alimente şi energie şi agravarea crizelor alimentare. Criza s-a răspândit în întregul sistem umanitar şi l-a supus unui stres enorm”, a subliniat ea, iar „acest lucru va avea un efect de durată asupra capacităţii organizaţiilor umanitare şi a donatorilor de a răspunde situaţiilor de urgenţă în altă parte”, a subliniat el potrivit agerpres.ro.

Invazia rusă lansată pe 24 februarie în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, a contribuit la penurii alimentare grave cu care se confruntă cele mai sărace regiuni ale lumii.

În ciuda eforturilor de reluare a livrărilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aceste exporturi au scăzut cu 46% de la începutul anului, potrivit IFRC.

„Această scădere masivă are un efect major asupra Cornului Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foametea extremă – cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani”.

Crucea Roşie, care are acum peste 100.000 de voluntari şi personal local în Ucraina şi în ţările învecinate, continuă să îşi mărească acolo evaluările nevoilor umanitare.

Organizaţia deplânge pagubele enorme din Ucraina, unde milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele: „Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara distrugerile provocate oraşelor şi caselor şi impactul asupra familiilor”.

Deja, inflaţia în creştere şi deficitul de produse esenţiale precum combustibilul sau alimentele, în Ucraina şi în ţările vecine, obligă tot mai mulţi oameni să lupte pentru a-şi procura produse de bază.

Iar nevoile vor creşte odată cu vremea mai rece așteptată în următoarele săptămâni.

„Va fi cea mai grea iarnă”, a notat Maksîm Doţenko, directorul general al Crucii Roşii Ucrainene, în timpul briefingului de presă. „Nevoile cresc” şi consecinţele se vor simţi dincolo de Ucraina, a avertizat el. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.