Vizita șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău este un semnal clar că Republica Moldova rămâne o prioritate pe agenda de la Bruxelles.
Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a declarat la postul public Radio Moldova că Planul de Creștere Economică, în valoare de 1,8 miliarde de euro, este cel mai consistent pachet de ajutor financiar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, de la obținerea Independenței.
Banii vor fi investiți în modernizarea infrastructurii, consolidarea securității energetice, dezvoltarea afacerilor.
„Investițiile în domeniul economic vor duce la crearea a 100 de mii de locuri de muncă noi, sprijinirea a 5000 de afaceri noi. La fel, banii vor fi direcționați pentru sprijinirea a 25 de mii de întreprinderi mici și mijlocii deja existente. Urmează să investim mult în reparația drumurilor, căilor ferate, podurilor. E vorba și de șoseaua de centură a Chișinăului și construcția podurilor peste Prut. Vom investi acești bani în acces la apă curată și canalizare. Peste un milion jumătate de persoane vor beneficia de standarde mai bune în aceste domenii. Vom investi și în două spitale regionale noi, la Cahul și la Bălți”, a spus Cristina Gherasimov în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova, citată de IPN.
Șefa Biroului pentru Integrare Europeană a explicat că pachetul de sprijin în valoare de 1,8 miliarde de euro nu anulează celelalte instrumente financiare de care beneficiază Republica Moldova din partea Uniunii Europene.
„Pe parcursul ultimilor trei ani, Uniunea Europeană a investit 2 miliarde 200 milioane de euro, care au venit prin multiple instrumente financiare, de exemplu, de susținere a economiei, a sectorului de securitate, educației, s-a investit în programe de susținere a societății civile. Instrumentul anunțat de Ursula von der Leyen este un instrument nou, la care noi nu am avut acces până acum, dar un asemenea plan există deja pentru statele din Balcanii de Vest, la fel un astfel de plan există și pentru Ucraina. Acum el vine și pentru Republica Moldova”, a precizat vicepremierul pentru integrare europeană.
Din pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro, 1,5 miliarde de euro reprezintă credite oferite în condiții preferențiale, iar restul sumei este sprijin financiar nerambursabil.