Creștinii ortodocși serbează astăzi Floriile, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Potrivit Sfintei Scripturi, Mântuitorul a fost întâmpinat de mulțimi de credincioși care țineau în mâini ramuri de finic și măslin, simboluri ale păcii și biruinței.
Duminica Floriilor este o sărbătoare cu dată mobilă, celebrată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În tradiția ortodoxă, în această zi se sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care apoi sunt așezate la icoane, pe ferestre, porți, la morminte sau în livezi, pentru a aduce sănătate, protecție și belșug în gospodărie.
Floriile mai aduc cu ele și o „dezlegare la pește” pentru cei care țin Postul Mare, fiind una dintre puținele ocazii din post în care este permis consumul de pește.
Odată cu această sărbătoare, credincioșii intră în Săptămâna Patimilor, o perioadă de intensă trăire spirituală, care pregătește sufletele pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 20 aprilie.