Duminică, 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou, după calendarul gregorian. În Republica Moldova o parte din populație marchează Crăciunul pe stil nou, restul sărbătorind Nașterea Domnului după calendarul iulian, pe 7 iuanuarie.
Crăciunul este una din cele 12 Praznice Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale anului liturgic. Naşterea Domnului este a patra mare sărbătoare după Paşti, Rusalii şi Vinerea Mare, este sărbătoarea care reunește în jurul mesei toţi membrii familiei.
Potrivit tradiției, în Ajun femeile coc colaci, modelați în formă de opt incomplet. Potrivit datinii, colăcelul este agățat de perete, lângă icoane, unde rămâne până la echinocţiul de primăvară, în 23 martie.
Unul dintre obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Copiii merg cu colindul și cu Steaua și vestesc Nașterea Mântuitorului. O altă veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții satului cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele, gospodăriile și creștinii.
Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată și de împodobirea bradului de Crăciun. Globuri frumos colorate își găsesc locul pe crengile pomului, apoi beteala și ghirlandele. În vârful bradului se așează de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.
De-a lungul anilor, Nașterea Domnului a devenit o sărbătoare a familiei, masa de sărbătoare căpătând o semnificație aparte. De pe masa de Crăciun tradițional nu lipsesc carnații, toba, răciturile, sarmalele, friptura de porc, cozonacii, dulciurile.
Menționăm că ziua de 25 decembrie este declarată prin lege zi de sărbătoare nelucrătoare în R. Moldova.