VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Gheorghe

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi, 6 mai, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinismului. Martir și biruitor deopotrivă, figura Sfântului îmbină curajul și bărbăția mărturisirii. 

Născut în zona Cappadociei, în centrul Turciei de azi, la sfârșitul secolului al III-lea, tânărul Gheorghe a primit în casa părinților o aleasă educație religioasă creștină. A ales să intre în serviciul militar în timpul împăratului roman Dioclețian. Acest împărat, vestit anti-creștin, a elaborat politici largi de epurare a creștinilor. Cu toate că devenise o figură notabilă între oficialii armatei, și-a împărțit averea săracilor, și înaintea curții imperiale a mărturisit faptul că era creștin.

Pentru că refuza să se închine zeilor este supus la numeroase torturi. A avut binecuvântarea arătării Mântuitorului care l-a binecuvântat și întărit anunțându-i vremea îndelungată a martiriului dar și marile semne și minuni care se vor lucra dacă va avea răbdarea cea sfântă. Cuvântul său cu putere și mărturisirea fără preget a dragostei de Hristos a convins foarte multe persoane să se convertească.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți încă din primele secole ale creștinismului. Dovada este numărul impresionant de biserici dedicate acestuia și distribuția lor geografică foarte largă. În primele secole după martiriul său existau deja biserici dedicate sfântului în Ierusalim, Ierihon, Beirut, Irak, Etiopia, Egipt, Spania, Italia, Franța și Anglia.

La fel, foarte mulți dintre voievozii țării noastre s-au plasat sub ocrotirea Sfântului Gheorghe atunci când au luptat pentru apărarea pământului nostru, a demnității țării și a credinței noastre creștine. Unul dintre ei este Ștefan cel Mare și Sfânt.

Aproximativ 40 de mii de bărbați din R. Moldova poartă numele Gheorghe, alți aproximativ 13 mii sunt scriși în acte Gheorghi sau Gheorghii. De asemenea, 223 sunt George, iar 65 – Gicu. Totodată, aproximativ o mie de femeie poartă numele Georgeta.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.