VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ioan Teologul

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, în fiecare an, pe 9 octombrie, pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, fiind unul dintre cei mai importanți, deoarece lui îi aparțin scrierile canonice precum Evanghelia, cele trei Epistole și cartea Apocalipsa.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este cel care a vestit lumii că „Dumnezeu este iubire” și „Dumnezeu este lumină”, pentru care a primit și numele de Ioan Apostolul Iubirii.

Sărbătoarea amintește de minunea care s-a petrecut la mormântul Sfântului Apostol Ioan, despre care se spune că a trecut la cele veșnice la o vârstă destul de înaintată – o sută de ani.

Sfântul Apostol Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu și al Salomeei și s-a născut în localitatea Betsaida, din Galileea. Ioan, alături de fratele sau, Iacov, a fost chemat de Iisus să-i devină ucenic. Scrierile biblice fac referire la Ioan, alături de fratele său, numindu-i „fiii lui Zevedeu” sau „fiii tunetului”, datorită credinței lor puternice. De altfel, nici apostolul Ioan, în scrierile sale, nu-și spune pe nume, ci folosește sintagma „ucenicul prea iubit al lui Iisus” , caracterizare reieșită din cuvintele celorlalți apostoli, când fac referire la el.

Apostolul Ioan a fost printre cei mai importanți discipoli ai lui Iisus, motiv pentru care el stă aproape de Mântuitor la Cina cea de Taină. Mai mult, lui Ioan i-a încredințat-o Iisus pe Maica Domnului ca să-i poarte de grijă, când era răstignit pe cruce. Și tot Sfântul Apostol Ioan a fost cel care a cercetat primul mormântul gol al Iisus.

Astfel, ca în fiecare sărbătoare cu cruce roșie, creștinii nu trebuie să spele rufe, să coasă, să facă treburi gospodărești sau să se implice în certuri cu aproapele său.

Cu prilejul acestei sărbători creștine, fostul șef de stat, Igor Dodon, a transmis sincere felicitări tuturor cetățenilor, în special celor care poartă numele de Ioan, Ioana și derivate acestora, dorindu-le sănătate, împlinire sufletească și pace.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.