În acest an specialiștii atestă o creștere alarmantă a cazurilor de violență față de femei în mediul online, a cazurilor de hărțuire și a fenomenului violenței sexuale față de copii. Au fost înregistrate peste 3000 de cauze penale de violență în familie, iar 35 dintre acestea s-au soldat cu decesul femeii victime. Provocările și soluțiile în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen în Moldova au fost discutate în cadrul Conferinței Internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
Experte de gen, activiste, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor statului, precum și ambasadori și parteneri internaționali au discutatdespre cele mai recente provocări și soluții în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen în Republica Moldova. Subiectele-cheie abordate au fost factorii care descurajează femeile victime să ceară ajutor, violența online și impactul fenomenului asupra femeilor, introducerea noțiunii de „femicid” în legislație și analiza studiilor de caz.
Am promovat petiția ca să fie aprobate aceste modificări legislative. Acum urmează să vedem dacă și cum vor fi implementate, pentru că noi legi bune avem.Noi am continuat ca și coaliție să lucrăm pe partea de advocacy, să ajutăm organizațiile noastre prin finanțări feministe, prin finanțări care să le ajute să de dezvolte mai departe și să-și presteze serviciile, a spus Veronica TELEUCĂ, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”
Dacă ne uităm la cifre, vedem o creștere a fenomenului, ceea ce s-a discutat aici la conferință. Dar nu este o creștere a cazurilor de violență, dar o creștere a raportărilor. Ele acum au mai multă încredere, sunt mai sensibile la acest fapt și nu mai suportă această violență fie în familie, fie în bază de gen, a precizat Viorica ȚÂMBALARI, directoare Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței
BETA: Cea de-a patra ediție a conferinței are loc pe 19 și 20 noiembrie la Chișinău și este organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență”, o rețea națională formată din 21 de organizații non-guvernamentale care prestează servicii specializate femeilor și copiilor victime ale violenței.