VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Conversia la letonă a școlilor ruse, aprobată de Curtea de la Riga

Curtea Constituţională a Letoniei a validat vineri conversia la letonă a şcolilor publice în limba rusă, hotărând că o astfel de reformă şcolară este în conformitate cu Constituţia acestei ţări baltice şi cu angajamentele sale internaţionale, notează AFP citată de Agerpres.

Când Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, a moştenit o importantă minoritate rusă care dispunea de propriile şcoli şi un sistem educativ distinct, ceea ce a condus la rezultate slabe ale elevilor săi la examene care, conform legii, se pot ţine doar în letonă.

O reformă a educaţiei naţionale, lansată în 2019, a introdus conversia la letonă a tuturor şcolilor în limba rusă, ca şi pentru alte grupuri lingvistice, păstrând, totuşi, cursuri de limbă, istorie şi literatură ale minorităţilor respective.

Aceste reforme au fost contestate în faţa Curţii Constituţionale.

Aproximativ 150 de şcoli sunt în limba rusă şi alte 90 sunt bilingve în aceasta ţară cu 1,8 milioane de locuitori.

În total, pe parcursul unui an şcolar mediu şi dintr-un total de aproximativ 200.000 de şcolari, 140.000 provin din familii letone, 50.000 din familii vorbitoare de limba rusă, iar restul de 10.000 reprezintă alte minorităţi, în special romi, polonezi, ucraineni sau evrei.

„Profesorii, copiii şi părinţii lor au avut destul timp pentru a se pregăti. Curtea Constituţională a confirmat că reformele sunt corecte din punct de vedere legal”, a declarat pentru AFP Iveta Ratinika, profesor şi consilier municipal în cadrul Consiliului pentru educaţie al oraşului Riga.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.