VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Control riguros pentru utilizatorii casnici de fotovoltaice. Instalarea panourilor pentru profit va fi amendată în România

Fenomenul panourilor solare ia amploare în România, acolo unde autoritățile încearcă acum să caute soluții pentru a echilibra situația și a nu supraîncărca rețelele existente de electricitate. Ministerul Energiei de la București nu exclude că-i va sancționa pe românii care își instalează fotovoltaice în gospodării pentru profit, și nu pentru consumul propriu.

Potrivit Digi24, în prezent, în România sunt aproximativ 100 de mii de persoane care își produc energie cu ajutorul panourilor solare, doar că rețeaua de electricitate, veche de 60 de ani, nu-i poate susține. Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice au ajuns să producă peste 1200 de MW, adică aproape cât jumătate din capacitatea Centralei Cuciurgan din Republica Moldova.

În legislația României nu există o limită a prosumatorilor, adică a celor care produc și, totodată, consumă energie. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari din punct de vedere a cantității, dar și ca valoare. Furnizorii din România susțin că trebuie găsite modalități de a avea un sistem prin care nu se încurajează injectarea în rețea, pentru că asta este singura metodă de a nu crea probleme la sistem. Autoritățile spun că unii dintre românii care produc energie verde au început să facă asta pentru profit. Adică vând surplusul de energie în rețea, lucru pe care legea, de altfel, nu-l interzice.

Faptul că acest fenomen ar putea fi sancționat într-un fel o spune chiar ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

”Nu poți avea o capacitate de 10 ori, de 20 de ori, de 30 de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice”, a declarat demnitarul.

Din acest motiv, autoritățile de la București vor ca din 2024 să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.