VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consumul de alimente contaminate, un pericol pentru sănătate: Cei mai afectați, copiii

În urma consumului de alimente contaminate, anual în țara noastră se înregistrează cca 16-20 mii cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii, în 75% predomină copiii. De asemenea, anual, se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup. Datele sunt prezentate de de Agenția Națională pentru Sănătate Publică de Ziua mondială în contextul marcării la data de 7 iunie a Zilei mondiale a siguranței alimentelor.

Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, ANSP îndeamnă populația să se alături campaniei WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

 • Curățenia. Aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
 • Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
 • Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
 • Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
 • Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

  Menționăm că la nivel mondial, se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure.
 • Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute, la cancer, sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.