O parte din plățile achitate de consumatori pentru serviciile de întreținere, pentru consumul de gaze sau pentru combustibilii procurați vor fi redirecționați pentru programele de eficiență energetică, realizate de Guvern și partenerii externi.
Executivul a avizat astăzi pozitiv un pachet de amendamente la Legea cu privire la eficiența energetică ce are scopul să deblocheze activitatea Agenției de Eficiență Energetică și să stimuleze investițiile în consumul rațional de energie.
„O parte din banii plătiți de consumatori pentru servicii și combustibili vor fi utilizați pentru a investi în eficiență energetică. Astfel, operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice și gaze naturale, dar și importatorii de produse petroliere vor contribui financiar, prin intermediul unei taxe stabilite în tariful energiei electrice, gazelor naturale și produselor petroliere, la fondul de eficiență energetică, resurse care vor fi folosite în exclusivitate pentru finanțarea programelor de eficiență energetică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Datorită modificărilor operate, va fi instituit un sistem informațional național în domeniul eficienței energetice, ce reprezintă un sistem integrat cu edificiile publice. Astfel, potrivit Ministerului Energiei, din 1 ianuarie 2024 rata anuală de renovare a suprafețelor clădirilor publice ale administrației centrale va fi de 3%.