VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție privind încetarea focului în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a votat o rezoluție privind propunerea în 3 etape anunțată de președintele Statelor Unite, de încetare permanentă a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza.

Într-o mișcare neobișnuită, propunerea a fost prezentată de Joe Biden la sfârșitul lunii trecute drept o inițiativă israeliană. Rezoluția a fost adoptată cu 14 voturi pentru, zero împotrivă și o abținere – din partea Rusiei, care a considerat că nu sunt suficiente detalii.

„Astăzi, acest consiliu a trimis un mesaj clar către Hamas: să accepte acordul de încetare a focului aflat pe masă. Israelul a fost deja de acord cu acest acord și luptele ar putea înceta astăzi dacă Hamas ar face același lucru. Repet, luptele ar putea înceta astăzi. Astăzi am votat pentru pace”, a declarat Linda Thomas Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite.

Israelul și Hamas au fost îndemnate să implementeze pe deplin termenii planului, fără întârziere și fără condiții. Hamas a salutat adoptarea rezoluției și a afirmat că este gata să coopereze cu mediatorii pentru a pune în aplicare principiile propunerii, ce implică în viziunea organizației teroriste retragerea completă a forțelor israeliene din Fâșia Gaza.

Un alt diplomat de rang înalt a luat cuvântul și a declarat că obiectivele în Gaza au fost întotdeauna clare – eliberarea tuturor ostaticilor, distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas, asigurarea că Fâșia nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel în viitor.

„Israelul este dedicat acestor obiective de a elibera toți ostaticii, de a distruge capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și de a se asigura că Gaza nu reprezintă o amenințare pentru Israel în viitor. Și, așa cum am repetat de numeroase ori chiar în această sală, odată ce aceste obiective vor fi îndeplinite, războiul se va încheia. Dacă Hamas va elibera ostaticii și se va preda, nu este nevoie să se mai tragă niciun foc de armă”, a declarat Reut Shapir Ben-Naftaly, înalt diplomat israelian la Naţiunile Unite. 

„Partea palestiniană transmite că salută rezoluția și că este pregătită și dispusă să se implice într-un proces cu mediatorii, pentru a vedea implementarea acestei rezoluții, începând cu o încetare imediată a focului care să fie pusă în aplicare. Deci vom vedea ce va face cealaltă parte, care nu se exprimă încă suficient de clar, vom vedea cum se va comporta”, Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la Naţiunile Unite.

Ambasadorul Israelului, care urmează să fie înlocuit, a fost prezent la vot, dar nu s-a adresat Consiliului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.