Întărirea releațiilor dintre istoricii români de pe ambele maluri ale Prutului, denunțarea falsurilor referitoare la războiul din Ucraina au fost printre subiectele abordate de participanții la Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, organizat la Chișinău și Suceava.
„Specialiști în domeniul studierii trecutului afirmăm că istoria trebuie să fie o forță edificatoare a societății, o punte de înțelegere și apropiere între popoare, un îndemn la acțiune pentru asigurarea păcii și a progresului social. Denunțăm practicile de falsificare și denaturare a trecutului ca mijloc de justificare a războiului agresiv purtat de Rusia împotriva poporului și statului ucrainean. Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni, care ar putea să meargă dincolo de Ucraina spre alte state, inclusiv spre Republica Moldova; de aceea, este datoria noastră comună să ajutăm victimele să respingă agresiunea”, se arată în mesajul genreal al Congresului.
Participanții la eveniment s-au referit și la experiența istorică a României privind aderarea la UE.
„Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost o șansă istorică de progres economico-social și de asigurare a protecției împotriva oricăror amenințări externe. Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres economico-social, pentru bunăstare, pentru valorile europene și consolidarea propriei securități”, se mai arată în mesajul USM.