VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Congresul american urmează să dezbată sporirea securității în zona Mării Negre, cu referiri directe la R. Moldova și România

Un grup de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securității în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, făcând referire directă la creșterea asistenței militare către Republica Moldova și România, scrie HotNews.ro.

Documentul afirmă că „este în interesul Statelor Unite să susțină eforturile de a preveni răspândirea unor conflicte armate suplimentare în Europa prin recunoașterea Mării Negre drept o arenă a agresiunii rusești”.

„Statele aflate pe coasta Mării Negre sunt cruciale în contracararea agresiunii guvernului Federației Ruse și contribuirii la securitatea colectivă a NATO”, mai afirmă senatorii americani în proiectul legislativ.

Aceștia subliniază că Statele Unite ar trebui să continue să depună eforturi alături de aliații din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung pentru sporirea prezenței alianței pe flancul său de est și consolidarea rezilienței aliaților și partenerilor din regiune.

Senatorii americani afirmă de asemenea că SUA ar trebui să lucreze și cu Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susținere a inițiativelor democratice și prosperității economice în regiunea despre care amintesc că include două state membre ale UE și 4 țări care aspiră să adere la blocul comunitar.

Documentul face referire la Turcia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și Georgia ca fiind în zona Mării Negre.

Măsurile propuse de senatorii americani pentru zona Mării Negre:

  • Redactarea unei strategii de a spori coordonarea agențiilor americane cu privire la situația din regiune, dar și o strategie „pentru a spori asistența de securitate către statele din Marea Neagră, cu accentul pe Ucraina, România, Bulgaria, R. Moldova și Georgia”.
  • Prioritizarea strângerii de informații, a supravegherii și sistemelor de recunoaștere pentru a monitoriza operațiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, precum și efectuarea unei analize privind oportunitatea înființării aici a unui centru de comandament care să fie responsabil de coordonarea tuturor activităților militare ale țărilor NATO și partenere.
  • O analiză privind „provocările și oportunitățile legate de stabilirea unei prezențe maritime regulate, prin rotație, a NATO în Marea Neagră”. În acest sens senatorii americani vor și un plan care să promoveze o mai mare libertate de navigare pentru securitate și acces economic sporit în Marea Neagră.
  • Combaterea dezinformării rusești și a propagandei în Marea Neagră, folosind resursele guvernului Statelor Unite, precum și o strategie „care să sporească mass-media independente și inițiative media susținute de Statele Unite pentru combaterea influenței străine maligne în regiunea Mării Negre”.
  • Pe plan economic proiectul cere evaluări privind diversificarea energetică în regiune, „cu accentul pe nevoia imediată de a înlocui livrările energetice din Rusia”.

În esență, proiectul legislativ solicită o strategie interagenții pentru a crește asistența militară a SUA și coordonarea cu NATO și UE în regiunea Mării Negre, stabilind un termen limită de 180 de zile pentru elaborarea planurilor aferente de la momentul adoptării legii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.