Două cămine studențești din țară vor fi renovate, iar 300 de cadre didactice din universități vor beneficia de cursuri de limbă engleză, cu susținerea Băncii Mondiale. Acest lucru va fi posibil urmare a amendării Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, care vizează Proiectul Învățământul Superior. Deputații au votat în două lecturi pentru ratificarea amendamentului.
Amendarea Acordului de finanțare și extinderea spectrului de activități a fost propusă urmare a faptului că, în procesul de implementare a proiectului, au fost făcute economii de circa 4,6 milioane de euro. Respectiv, acești bani vor fi utilizați pentru renovarea a două cămine studențești și crearea de condiții mai bune pentru tinerii care își fac studiile superioare.
La fel, 300 de cadre didactice sau alt personal relevant vor beneficia de instruiri la limba engleză sau alte limbi străine. Mai sunt planificate elaborarea și implementarea evaluărilor învățării, activități de consolidare a capacităților instituțiilor de învățământ superior care oferă programe internaționale, precum și elaborarea și implementarea unei strategii de marketing, care va viza inclusiv participarea la evenimente internaționale relevante sau evenimente de consiliere și ghidare pentru studenți peste hotare. Resursele financiare vor mai acoperi costurile acreditării a 16 programe în limba engleză.
Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare a fost semnat în anul 2020 și prevede alocarea unui împrumut de 35,7 milioane de euro. Până în 2024, prin intermediul proiectului, au fost elaborate 305 standarde de calificare în 18 domenii, peste 2500 de manageri și cadre didactice au fost instruite în monitorizarea calității, evaluarea și actualizarea calificărilor, sau asigurarea calității.
De asemenea, au fost digitalizate registrele diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior în perioada 1992 – 2008. În cadrul proiectului, 7 instituții de învățământ superior și 6 colegii pedagogice din țară beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii. Proiectul Învățământul Superior va fi implementat până la sfârșitul anului 2025.