VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Conceptul viitoarei Curți Anticorupție, făcut public de Președinție

Toate cauzele inițiate de Procuratura Anticorupție și sesizările prin care au fost contestate deciziile Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii, vor fi examinate de viitoarea Curte Anticorupție. Conceptul creării acestei instanțe, inițiativă anunțată încă acum trei luni de șefa statului, Maia Sandu, a fost făcut public de Președinție.

Astfel, potrivit proiectului, instanța anticorupție va avea 15 judecători, selectați prin concurs de Consiliul Superior al Magistraturii și numiți de președintele Republicii Moldova. Magistrații, care vor avea un mandat de cinci ani, trebuie să aibă experiență fie în țară, fie în străinătate și o reputație ireproșabilă. Pentru evaluarea candidaților, CSM poate institui o comisie specială. CSM va avea și împuterniciri suplimentare de verificare a integrității și probității candidaților.

Judecătorii numiți sau transferați la Curtea Anticorupție vor trece evaluarea externă extraordinară, adică procedura de vetting. Potrivit proiectului, magistrații instanței anticorupție vor avea un salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă de Justiție după reformă, în jur de 45 de mii de lei. La fel, va fi majorat semnificativ și salariul grefierilor și asistenților. Ca garanții suplimentare judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.

Va fi creat și Colegiul anticorupție al Curții de Apel, care va avea șase judecători. Componența colegiului va fi aprobată de CSM la propunerea președintelui Curții de Apel.

Instanța își va putea începe activitatea din momentul numirii a cel puțin patru judecători. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate imediat la judecătoria specializată. Președinția precizează că în competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție si toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate. De asemenea, legalitatea actelor ANI și cererile de confiscare a averii în folosul statului vor fi examinate într-o singură procedură de judecătoria anticorupție, prin derogare de la prevederile actuale.

Președinția anunță că legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinare în această sesiune parlamentară. Totodată, după aprobare, textul proiectului va fi transmis Comisiei de la Veneția cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

Amintim, intenția de a crea o curte anticorupție a fost enunțată de șefa statului, Maia Sandu, chiar din plenul Parlamentului, acum trei luni. Atunci, președinta a declarat că instanța va fi axată pe examinarea cazurilor de corupție mare și a corupției din sistemul justiției.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.