VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană: R. Moldova își onorează angajamentele aferente regimului fără vize cu UE

Comisia Europeană a publicat cel de-al cincilea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că țara noastră a întreprins acțiunile necesare în vederea realizării recomandărilor formulate în raportul precedent. În termeni practici asta înseamnă că cetățenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen.

Raportul conține o evaluare detaliată a evoluțiilor în domeniul 1) migrației, azilului și readmisiei și 2) cooperării juridice, ordinii publice și securității, cu un accent special pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene formulate în cel de-al patrulea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize din 4 august 2021.

Documentul se referă la statele Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia) și Parteneriatului Estic (Georgia, Republica Moldova și Ucraina), care beneficiază de regim fără vize cu UE. De asemenea, raportul formulează un șir de recomandări specifice pentru fiecare stat în parte.

În cazul R. Moldova recomandările se referă la:

  1. continuarea ajustării campaniilor de informare dedicate regimului fără vize la profilurile migraționale relevante, inclusiv la grupurile vulnerabile, persoanele, care depășesc perioada de ședere legală în Uniunea Europeană, și persoanele, care depun cereri nemotivate de azil în statele membre ale Uniunii Europene;
  2. divizarea clară a atribuțiilor autorităților de prevenire și combaterea a corupției, care investighează cazurile de corupție la nivel înalt, precum și consolidarea coordonării în cadrul autorităților respective;
  3. finalizarea armonizării legislației naționale la legislația UE în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, adoptarea actelor normative de punere în aplicare a legii privind sancțiunile pentru încălcările în domeniul prevenirii spălării banilor și implementarea recomandărilor Comitetului de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (MONEYVAL);
  4. sporirea eforturilor de combatere a crimei organizate, inclusiv a anumitor rețele de organizare a migrației ilegale și de contrabandă de mărfuri în Uniunea Europeană, în cooperare strânsă cu instituțiile Uniunii Europene, statele membre ale Uniunii Europene și partenerii internaționali;
  5. consolidarea eforturilor de combatere a fraudei bancare prin adoptarea strategiei naționale de recuperare a bunurilor infracționale și stabilirea unui mecanism nou și eficient pentru înghețarea, sechestrarea, confiscarea și valorificarea activelor infracționale.

Adițional, Comisia Europeană continuă să mențină pe lista recomandărilor specifice pentru fiecare stat vizat de raport, inclusiv pentru Republica Moldova, îndemnul de a alinia politicile acestora în domeniul vizelor la Lista țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre ale Uniunii Europene, în special în ceea ce ține de țările terțe, care prezintă risc de migrație ilegală sau risc de securitate pentru UE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării menționează că ia act de constatările și recomandările raportului și își exprimă disponibilitatea de a continua, împreună cu alte autorități naționale competente, cooperarea în vederea punerii în aplicare a acestora.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.