VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană propune alinierea statutului de protecție al lupului în legislația UE la Convenția de la Berna

Comisia Europeană a propus, vineri, o modificare specifică a anexelor la Directiva privind habitatele, în ideea de a alinia Directiva privind habitatele la statutul de protecție modificat al lupului, de la ‘strict protejat’ la ‘protejat’ în temeiul Convenției de la Berna, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, scrie Agerpres.

Textul Convenției de la Berna care retrogradează statutul de protecție al lupului de la ‘specie de faună strict protejată’ la ‘specie de faună protejată’ a intrat vineri în vigoare. Convenția de la Berna cuprinde cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, cu excepția San Marino, precum și patru state africane: Burkina Faso, Maroc, Senegal și Tunisia. Uniunea Europeană este, de asemenea, membră a convenției.

Propunerea Comisiei va oferi o flexibilitate suplimentară statelor membre în ceea ce privește gestionarea populațiilor locale de lupi, astfel încât acestea să poată lua măsuri bine adaptate la circumstanțele regionale. Întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare și gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă și să mențină un stadiu corespunzător de conservare. În plus, statele membre vor avea în continuare posibilitatea de a menține un nivel mai ridicat de protecție a lupilor, dacă acest lucru este considerat necesar în temeiul legislației naționale.

‘În unele regiuni europene, haitele de lupi au devenit un pericol real, în special pentru efectivele de animale. Astăzi propunem o modificare a legislației UE care va ajuta autoritățile locale să gestioneze în mod activ populațiile de lupi, protejând în același timp atât biodiversitatea, cât și mijloacele noastre de subzistență în mediul rural’, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Investițiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esențiale pentru a reduce prădarea animalelor. Comisia va continua să ajute statele membre și părțile interesate în conceperea și punerea în aplicare a unor astfel de măsuri prin finanțare și alte forme de sprijin.

UE a raportat o creștere a populației de lupi, care a ajuns la 20.300 de exemplare în 2023, în principal în Balcani, țările nordice, Italia și Spania (puțin peste 1.000 în Franța). Această expansiune cauzează probleme de coexistență cu activitățile umane, în special ca urmare a pagubelor produse șeptelurilor.

‘În prezent ne confruntăm cu o realitate în schimbare pe teren, cu un număr mare de lupi în unele țări ale UE. Modificarea propusă astăzi a statutului juridic al lupului, de la strict protejat la protejat în temeiul Directivei privind habitatele, va oferi statelor membre flexibilitatea de a gestiona populațiile de lupi. Acest lucru nu modifică obligația legală a statelor membre de a proteja specia și de a-i conserva populațiile’, a declarat comisarul pentru mediu, reziliența în domeniul apei și o economie circulară competitivă,
Jessika Roswall.

Propunerea Comisiei de modificare specifică a anexelor IV și V la Directiva privind habitatele în ceea ce privește statutul de protecție al lupului va trebui acum să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.