VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței laudă progresele R. Moldova, dar atrage atenția asupra deficiențelor persistente în lupta împotriva discriminării

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) a publicat astăzi un raport de monitorizare a Republicii Moldova, apreciind progresele țării în combaterea rasismului și discriminării, dar exprimând îngrijorări în legătură cu intoleranța față de persoanele LGBTI, discursul instigator la ură online și discriminarea romilor. ECRI a făcut 15 recomandări, inclusiv măsuri pentru combaterea discriminării față de romi și îmbunătățirea legislației privind recunoașterea legală a genului.

Discursul instigator la ură online, în special pe rețelele sociale, reprezintă o preocupare tot mai mare. Persoanele publice, cum ar fi politicienii, condamnă foarte rar discursul instigator la ură imediat și public. Cazurile de crime motivate de ură continuă să fie raportate insuficient, iar aplicarea dispozițiilor de drept penal pentru investigarea acestor cazuri rămâne insuficientă. ECRI recomandă, prin urmare, autorităților să ia măsuri eficiente pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului general privind cadrul legislativ legat de discursul instigator la ură și remediile disponibile victimelor. Trebuie să se ia măsuri suplimentare pentru a asigura că toate cazurile de presupuse crime motivate de ură sunt investigate și urmărite efectiv, prin luarea în considerare constantă a oricăror posibile motivații de prejudecată încă de la începutul investigației și în orice proceduri penale ulterioare.

Consiliul pentru Egalitate și Avocatul Poporului nu beneficiază încă de o independență financiară deplină. În ciuda creșterii numărului de angajați, resursele financiare și umane ale acestora sunt încă insuficiente pentru a îndeplini toate funcțiile lor. ECRI recomandă autorităților moldovene să asigure că ambele instituții primesc resurse financiare și umane necesare pentru a-și îndeplini mandatele în mod adecvat.

În cele din urmă, ECRI încurajează ferm autoritățile să ratifice Protocolul nr. 12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și subliniază angajamentul lor de a face acest lucru până la sfârșitul anului 2024.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.