Comisia Europeană a transmis, vineri, că a ajuns la un acord preliminar cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, pentru a permite tranzitul cerealelor ucrainene, după restricţiile de import impuse de acestea asupra produselor agricole din Ucraina, în urma nemulțumirii fermierilor, notează Reuters.
„Am acţionat pentru soluţionarea preocupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene în domeniul afacerilor economice, pe reţelele de socializare.
Acesta a adăugat că, pe lângă pachetul de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermieri, acordul include şi „măsuri de protecție” pentru patru produse agricole, considerate „cele mai sensibile” – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că acordul „menţine atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât să continue să alimenteze lumea, cât și mijloacele de trai ale fermierilor noștri”.
I welcome the agreement in principle found on the transit of 4 types of Ukrainian grain and seeds.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 28, 2023
A deal that preserves both Ukraine’s exports capacity so it continues feeding the world, and our farmers’ livelihoods.
Thank you @VDombrovskis and @jwojc for your efforts. https://t.co/9TqtuG1gla
UE suspendase în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina și s-a organizat pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în țara din februarie. 2022.
Statele UE vecine cu Ucraina au înregistrat o creștere masivă a importurilor de porumb, grâu sau floarea soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor și la scăderea prețurilor locale.
Ulterior, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au impus restricţii din cauza temerilor că grânele din Ucraina, destinate exportului către alte țări, au ajuns pe piețele locale, ceea ce a dus în final la scăderea veniturilor fermierilor.