VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Comisia de etică a CSP va examina mâine sesizarea împotriva procurorului Vasile Plevan

Comisia pentru disciplină și etică a Consiliului Superior al Procurorilor va examina mâine o seszare împotriva procurorului Vasile Plevan, adjunctul șefei Veronicăi Dragalin de la Procuratura Anticorupție.

”Inspecţia Procurorilor (Mircea Roşioru) „n-a văzut probleme” în acţiunile procurorului, detalii mai jos. Deoarece sunt în concediu, am solicitat amânarea examinării până săptămâna viitoare, când voi reveni în ţară. Sper că membrii comisiei vor binevoi să accepte amânarea. În orice caz, vom merge până la capăt”, a scris reprezentantul Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat.

Politicianul susține că toate acțiunea are loc în contextul în contextul investigării dosarului ”Hotelul Național”, început acum doi an.

”1. Hotelul a fost „cumpărat” de Şor cu bani din miliardul furat, după care a fost vândut lui Andronachi. 2. În 2019 Andronachi a încercat acapararea terenului aferent, de 1,2 ha, care are o valoare de piaţă de vreo 10 milioane euro. O parte din teren aparţine Primăriei Chişinău, alta – la APP. De ce să achiţi bani în buget dacă poţi să iai terenul pe gratis – tactica obişnuită a hoţilor. 3. Andronachi şi Şor au încercat demolarea ilegală a hotelului şi construcţia unui „centru multifuncţional” de 128.000 mp (cam cât 2 centre Shopping Malldova). Ca să construieşti aşa o clădire, îţi trebuie minim 65-70 milioane de euro. De fapt e o schemă de spălare de bani – construieşti din bani murdari, apoi vinzi proprietăţile şi ai bani curăţei. Scheme similare găsim în multe oraşe mari (Londra, New York, Miami, etc.). Pentru aceste încălcări (tentativa de delapidare a averii străine, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, tentativa de spălare de bani), organizatorii şi complicii lor din Primărie riscă până la 12 ani de puşcărie. Pentru mine e clar că funcţionarii din Primărie nu făceau aceste încălcări fără „blagoslovire” de la primarul Ivan Ceban”, se arată într-o descriere a situației de către Sergiu Tofilat pe pagina sa de pe o rețea socială.

Politicianul susține că procurorul Plevan știe despre pretinsele scheme și ilegalități de la Primăria Capitalei.

”Până şi procurorul Plevan şi ofiţerul Crudu recunosc că acţiunile funcţionarilor Primăriei întrunesc formal elementele infracţiunii, dar, vezi Doamne, nu există prejudiciu! Şi atunci cum facem, le dăm la toţi câte o medalie în piept şi-i blagoslovim să fure mai departe?! Aşa vedeţi voi lipta cu corupţia?! Dacă tot nu găsiţi prejudiciul, îl vom găsi noi. Prejudiciaţi sunt APP şi Primăria Chişinău. S-a adresat Plevan şi Crudu să-i informeze că pot depune cerere ca părţi vătămate? Sigur că nu. Am depus o plângere la inspecţia procurorilor. Spre surprinderea mea, plângerea a fost examinată de inspectorul Mircea Roşioru, care nu a găsit nici o încălcare în acţiunile procurorului Plevan. Nu e greu să verifici pe internet că Roşioru a fost şef la CSP (2014) şi ulterior adjunct al procurorului general Harunjen (2017) pe timpul lui plaha. Am vagi bănuieli că plaha nu numea oameni întâmplători în aşa funcţii. Astăzi Mircea Roşioru deja este „om bun”, el verifică încălcările procurorilor! Iată aşa filtre avem azi în justiţie! Am depus o plângere şi pe ofiţerul CNA Ion Crudu, care a „investigat” cazul şi a propus procurorului să claseze procesul penal. Mai mult, ne judecăm cu Procuratura Anticorupţie să anulăm ordonanţa de clasare, următoarea şedinţă e pe 28 august la 13.00, la judecătoria Ciocana”, se mai arată în mesajul lui Sergiu Tofilat.   Politicianul speră că șefa de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin, ”se va uita mai atent în documente şi va înţelege că este manipulată de subalterni”. Deocamdată, nicio persoană vizată în mesajul lui Sergiu Tofilat nu a venit cu o reacție.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.