Subiectul privind combaterea fenomenului dezinformării și al știrilor false a fost abordat în cadrul unui seminar organizat în parteneriat și cu suportul Organizației Internaționale a Francofoniei. Seminarul a avut loc în contextul organizării în Republica Moldova a Conferinței Președinților Regionalei Europa din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), care va avea loc mâine și va reuni zeci de parlamentari din circa 20 de țări europene.
Obiectivele seminarului au vizat monitorizarea continuă a răspândirii dezinformării și a evoluției acesteia în mediul online; sensibilizarea și educarea publicului cu privire la schimbarea de comportament în cazul știrilor false; identificarea pârghiilor de acțiune de către parlamentari în vederea avansării luptei împotriva dezinformării și răspândirii știrilor false ș.a. La discuții au participat parlamentari din țările europene francofone, deputați și funcționari din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Aceștia au discutat atât despre fenomenul dezinformării în spațiul francofon, cât și despre efectele știrilor false asupra activității parlamentare în Republica Moldova. De asemenea, au fost prezentate exemple de bune practici și măsuri adoptate care au eficientizat lupta cu dezinformarea.
În cadrul panelurilor de discuții, s-a menționat că cele mai multe cazuri privind dezinformarea au avut loc în prejma campaniilor electorale, iar, în contextul valorilor democratice, este imperativ de a consolida educația mediatică.
Deputata Marcela Adam, președintă a secției moldovenești a APF, a menționat importanța schimbului de bune practici în ceea ce privește lupta cu dezinformarea, știrile false, manipularea, factori ce influențează opinia publică și duce la destabilizarea situației economice și politice a unei țări. „Sunt binevenite asemenea reuniuni de consolidare a relațiilor interparlamentare și de acordare a suportului în lupta cu fenomenul dezinformării, mai cu seamă, în contextul parcursului european al Republicii Moldova”, a afirmat Marcela Adam.
Delegația franceză a remarcat cooperarea de lungă durată a APF cu Republica Moldova, afirmând că APF și-a exprimat solidaritatea cu țara noastră încă de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, sprijinul de solidaritate fiind exprimat, inclusiv, prin organizarea acestor două evenimente de însemnătate majoră.