VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

CNN. Ucraina și-a schimbat planurile de contraofensivă, după scurgerea de informații secrete ale SUA

Documente foarte clasificate ale Pentagonului, scurse online în ultimele săptămâni, au oferit o fereastră rară asupra modului în care SUA spionează aliați și inamici deopotrivă, zguduind profund oficiali americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și ar putea compromite relații externe importante, scrie CNN.

Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, dezvăluie amploarea informațiilor deținute de SUA despre aliații lor principali, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.

Altele dezvăluie gradul în care SUA au pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația rusă de mercenari Wagner, în mare parte prin comunicații interceptate și prin surse umane, care ar putea fi acum puse în pericol.

Scurgerea de informații, a căror sursă rămâne încă necunoscută, divulgă slăbiciunile cheie ale alarmatei ucrainene, ale apărării aeriene, dimensiunile batalioanelor și pregătirile într-un moment critic al războiului, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor.

CNN a analizat 53 de documente ajunse pe internet (prin intermediul platformei Discird), care datează de la sfârșitul lunii februarie și până pe la începutul lunii martie, evidențiază criza acută de muniție din apărarea aeriană și pune în discuție victoriile repurtate de trupele rusești în estul țării.

Potrivit CNN, unul dintre documente arăta că SUA îl spionează inclusiv pe președintele Zelenski și anturajul acestuia. La finalul lunii februarie, acesta ar fi sugerat Armatei Ucrainene să efectueze lovituri cu drone în regiunea Rostov din Rusia. 

Potrivit CNN, Serviciile de informații explică de ce SUA nu dorește să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că Kievul le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei deși Ucraina s-a angajat să nu folosească armele furnizate de SUA pentru a face acest lucru.

De asemenea, un alt document secret spune că China ar putea folosi atacurile ucrainene asupra țintelor din adâncul Rusiei „ca o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor și ar putea să-și sporească ajutorul pentru Rusia dacă consideră că atacurile sunt semnificative”.

Noile documente par să demonstreze că America înțelege pe larg planurile rușilor, iar Statele Unite sunt capabile să-și avertizeze aliații în legătură cu viitoarele operațiuni ale Moscovei.

Pentagonul a susținut un „efort între agenții” pentru a evalua impactul scurgerii, a declarat duminică secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

Departamentul Apărării continuă să examineze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte secrete. Există un efort comun al agențiilor de informații americane, concentrat pe evaluarea impactului pe care aceste documente fotografiate l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor noștri”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Scurgerea a determinat, de asemenea, Pentagonul să ia măsuri pentru a înăspri fluxul de astfel de documente extrem de sensibile, au spus oficialii, care sunt în mod normal disponibile pentru sute de oameni din guvern.

CNN susține că această scurgere de informații poate prejudicia grav eforturile Ucrainei în război, dezvăluind care sunt birourile rusești pe care SUA le cunosc cel mai bine și oferind astfel Moscovei șansa de a reduce sursele de informații.

Actuali și foști oficiali susțin că e încă prea devreme să se poată evalua amploarea prejudiciului, dar dacă Rusia va putea determina modalitatea în care Statele Unite își strâng informațiile și va putea întrerupe acest flux, asta ar putea afecta frontul de luptă din Ucraina.

Asemenea dezvăluiri au complicat deja relațiile cu țările aliate, ridicându-se semne de întrebare în privința capacității Americii de a-și păstra secretele. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.