VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CNAS explică rolul salariului mediu pe economie în contextul plăților și indemnizațiilor

Ajutorul material acordat în 2023 din mijloacele sindicatelor şi patronatelor din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat constituie 11 700 lei. În cazul în care acesta este mai mare, din suma ce depășește 11700 lei se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.

Precizările sunt făcute de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în contextul aprobării de Guvern a salariului mediu pentru 2023, transmite IPN.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv.

Venitul lunar asigurat al salariaților rezidenților parcului pentru tehnologia informației constituie 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv. Astfel, în anul 2023 venitul lunar asigurat al acestor salariați va constitui suma de 7 956 de lei.

Concomitent, cuantumul salariului mediu lunar pe economie se utilizează şi la stabilirea sumei minime a impozitului unic pentru anul 2023 perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informației, care va constitui 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Cuantumul acestuia este de 11 700 de lei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.