Ajutorul material acordat în 2023 din mijloacele sindicatelor şi patronatelor din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat constituie 11 700 lei. În cazul în care acesta este mai mare, din suma ce depășește 11700 lei se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.
Precizările sunt făcute de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în contextul aprobării de Guvern a salariului mediu pentru 2023, transmite IPN.
Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv.
Venitul lunar asigurat al salariaților rezidenților parcului pentru tehnologia informației constituie 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv. Astfel, în anul 2023 venitul lunar asigurat al acestor salariați va constitui suma de 7 956 de lei.
Concomitent, cuantumul salariului mediu lunar pe economie se utilizează şi la stabilirea sumei minime a impozitului unic pentru anul 2023 perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informației, care va constitui 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023.
Hotărârea Guvernului privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Cuantumul acestuia este de 11 700 de lei.