Centrul Național Anticorupție susține că suma amenzilor aplicate până acum alegătorilor care au luat mită în schimbul votului a ajuns la 3,5 milioane de lei. Sancțiunile au fost stabilite în urma proceselor-verbale elaborate de Poliție în baza prevederilor Codului Contravențional ce se referă la coruperea electorală pasivă, normă ce a fost inclusă în legislație în vara acestui an.
Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor și serviciilor în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul scrutinului. Astfel, pentru comiterea acestei contravenții, legislația prevede o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei.
CNA examinează în continuare procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. Persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.
Totodată, CNA amintește că persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei.