VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Claritate pentru pensionari. Indexarea din 1 aprilie va fi de 6%, anunță premierul Dorin Recean

Premierul Dorin Recean a adus claritate în cazul indexării pensiilor din luna aprilie. Șeful executivului a cerut Ministerului Muncii să utilizeze cota de 6% pentru majorarea ce va fi făcută din 1 aprilie.

„Premierul a declarat foarte clar și franc, adresându-se Ministerului Muncii și Protecției Sociale, că tot bugetul pentru pensionari, planificat pentru 2024, va ajunge la pensionari. Vorbim aici despre indexarea la 6%. Premierul a solicitat Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor să asigure indexarea la cuantumul menționat și pensionarii cu pensii mici să fie o prioritate a responsabililor din instituțiile vizate și să beneficieze în primul rând de aceste creșteri”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, Daniel Vodă.

Amintim, la începutul lunii februarie, ministrul Muncii, Alexei Buzu, declara că pensiile vor fi indexate cu 4,2%, deși în decembrie 2023 autoritățile anunțau o cotă de 6%.

„Datele cu privire la inflație, la sfârșit de an, arată că avem o inflație de 4,2%, aceasta va fi rata de indexare a pensiilor în acest an. Anul trecut pensiile au fost indexate cu 15%. Dar cum a apărut această cifră? Pensiile s-au indexat doar cu cât au crescut încasările la bugetul asigurărilor sociale în 2022 față de 2021. Este adevărat, anul trecut am avut o inflație extrem de mare, o inflație pe care Republica Moldova n-a avut-o în ultimii 20 de ani. Dar totuși, în final, noi am protejat puterea de cumpărare. De la începutul mandatului acestui Guvern, atât pensia minimă, cât și pensia medie au crescut mai mult decât rata inflației”, declara Alexei Buzu în cadrul unei emisiuni TV de la RliveTV.

În 2024, în Republica Moldova, 530.643 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.