VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Circa un milion de ucraineni au intrat în R. Moldova de la începutul războiului. Câți au rămas în țara noastră

Circa un milion de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova de la începutul războiului din Ucraina. Potrivit Poliției de Frontieră, care a prezentat o statistică în acest sens cu ocazia împlinirii unui an de război în Ucraina, cei mai mulți refugiați au tranzitat țara noastră și doar aproximativ 100 000 de ucraineni se află în prezent pe teritoriul R. Moldova.

Invazia Rusiei în Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune iar autoritățile Republicii Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați, în special al cetățenilor ucraineni, care vin în țara noastră.

Astfel că, în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 au intrat în Republica Moldova – 937 568 cetățeni ai Ucrainei, dintre care: 698 594 ucraineni prin sectorul moldo-ucrainean; 119 200 prin sectorul moldo-român și 119 200 pe cale aeriană. Aproape 210 000 de cetățeni ucraineni au traversat pe jos frontiera. 

Totodată, 833 557 ucraineni au părăsit Republica Moldova.

La data de 22 februarie, pe teritoriul țării noastre continuau să se afle 104 011 ucraineni, dintre care 48 417 minori, 38 614 femei și 16 980 bărbați.

Pentru a supraveghea și facilita fluxul de la granițe, UE a oferit R. Moldova suport financiar și expertiză în valoare de 30 de milioane de euro. Zeci de experți Frontex și Europol s-au implicat în acțiuni de gestionare și sporire a securității de la granița cu războiul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.