La momentul actual, aproape 2.000 de persoane sunt deținute în instituțiile subordonate autorităților neconstituționale de la Tiraspol.
Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, din punct de vedere juridic, toate aceste persoane, indiferent de faptele ce li se incriminează, sunt deținute ilegal și au dreptul constituțional la un proces echitabil din partea instanțelor constituționale ale Republicii Moldova.
Biroul Politici de Reintegrare, alături de organizațiile internaționale și neguvernamentale care apără drepturile omului, au făcut apel constant pentru eliberarea necondiționată a tuturor deținuților politici sau, în cazul în care este necesar, transferarea acestora în izolatoare de detenție provizorie, pentru a permite finalizarea anchetelor de către instituțiile constituționale.
„Autoritățile, precum și organizațiile internaționale și neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, au militat constant pentru eliberarea necondiționată a tuturor deținuților sau, după caz, transferarea lor în izolatoarele de detenție provizorie pentru finalizarea anchetei de către instituțiile constituționale”, subliniază instituția.
Totodată, Biroul subliniază că în contextul discuțiilor recente dintre Chișinău și Tiraspol privind livrarea gazului către malul stâng, a fost convenită, în coordonare cu instituțiile europene, eliberarea treptată a deținuților politici documentați de organizația Promo-LEX.
„Menționăm încă o dată, că problema persoanelor aflate în detenție ilegală în regiunea transnistreană se numără printre dosarele cele mai sensibile și complexe, aflându-se în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare”, mai accentuează instituția.
Reamintim că după aproape doi ani de detenție nelegitimă, Malîșev Anton a fost eliberat din custodia structurilor transnistrene.