Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, sunt încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, 26 noiembrie. Uniunea Europeană trimite Ucrainei generatoare și transformatoare electrice din rezervele de urgență aflate în România, Letonia și Lituania. Marile companii energetice din Europa sunt chemate și ele să transfere echipamente pentru refacerea infrastructurii ucrainene, bombardate de ruși.
Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev, conform căreia în acel moment toate sistemele de încălzire ar trebui să funcţioneze din nou.
În acelaşi timp, potrivit consilierului prezidenţial Kirilo Timoşenko, alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, după eliberarea sa la începutul lunii de sub ocupaţia rusească.
Oraşul era fără electricitate, încălzire centralizată şi apă curentă de când forţele ucrainene l-au eliberat la 11 noiembrie.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a vorbit cu Volodimir Zelensky iar după aceea a anunțat că europenii vor trimite din rezerva rescEU:
- 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania.
- un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia.
- 40 de generatoare grele din rezerva rescEU situată în România.
Totodată, Comisia Europeană va crea un hub energetic în Polonia pentru a permite donații de la terți, livrate apoi coordonat în Ucraina.
„De asemenea, am contactat companii relevante din diferite țări pentru a solicita echipamente vitale de înaltă tensiune, inclusiv alte autotransformatoare și ne coordonăm cu partenerii pentru a le transporta rapid în Ucraina”, se mai arată în comunicatul UE.
Miercuri, Rusia a lansat zeci de rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, producând daune severe, iar electricitatea, apa şi încălzirea au fost întrerupte în multe zone din ţară.
Autorităţile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu electricitate, ajutate şi de reconectarea celor patru centrale nucleare ale ţării, dar milioane de persoane sunt încă lipsite de căldură şi curent electric, după aceste atacuri aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cele mai devastatoare de la începutul războiului.
Tirurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au afectat şi Republica Moldova. La data de 15 și 23 noiembrie, din cauza rachetele rusești care au lovit din nou structura energetică a Ucrainei, R. Moldova a rămas fără curent electric.