VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

9.500 de divorțuri, înregistrate în R. Moldova în anul 2022: Cât a durat cea mai scurtă căsătorie

Pe parcursul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 9.551 acte de divorț, dintre care 82 au fost pronunțate în privința căsătoriilor înregistrate în același an. Datele sunt prezentate de Agenția Servicii Publice.

Potrivit sursei citate, cea mai scurtă căsătorie în 2022 a durat doar 50 de zile.

Potrivit ASP, pe parcursul anului 2021, au fost înregistrate 9.992 acte de divorţ. Din numărul total de divorţuri înregistrate în perioada de referinţă, 79 au fost pronunţate în privinţa căsătoriilor înregistrate în același an. Durata cea mai scurtă a unei căsătorii înregistrate în anul 2021 a fost de 32 de zile.

Înregistrarea divorțului se realizează în temeiul:

  • declaraţiei comune a soţilor privind divorţul;
  • declaraţiei unuia dintre soţi privind divorţul şi hotărârea (sentinţa) judecătorească (dacă celălalt soţ este: supus unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei; declarat dispărut; condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani);
  • hotărârii instanţei judecătoreşti cu privire la desfacerea căsătoriei;
  • încheierii notariale de desfacere a căsătoriei prin acordul soților.

    Înregistrarea divorţului în cazurile declarației comune sau unuia dintre soți are loc la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul ambii sau unul dintre soţi ori la organul de stare civilă unde a fost înregistrată căsătoria.
    Înregistrarea divorţului în temeiul hotărârii judecătoreşti privind desfacerea căsătoriei are loc la organul de stare civilă din raza teritorială a instanţei judecătoreşti respective, atât la cererea foştilor soţi, a unuia dintre ei, cît şi în lipsa acestei cereri.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.