VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ciobanii, proprietarii de stâne și crescătorii de oi și capre, apreciază investițiile statului

Crescătorii de oi și capre au organizat azi o adunare generală pentru a analiza perspectivele de dezvoltare a sectorului și viziunile Ministerului Agriculturii pentru îmbunătățirea politicilor în domeniu. 

Fermierii au menționat că sunt mulțumiți de politicile inițiate de Ministerul Agriculturii pentru dezvoltarea ramurii de creștere a ovinelor și caprinelor, precum și de mecanismul plăților directe per cap de animal.

”Argumentul lor este că în acest an, valoarea plății directe acordate unui fermier pentru fiecare cap de animal a fost majorată de către minister. Astfel, dacă anul trecut, deținătorii de ovine și caprine primeau 500 de lei/per cap de animal, atunci în anul curent, statul le va oferi subvenții de 700 de lei/per cap de animal. De asemenea, plăți vor fi acordate și pentru mioarele și căprițele cu vârsta de cel puțin 3 luni. Valoarea plăților se ridică la 400 de lei. Pentru noi este important ca regulamentele de subvenționare să reflecte necesitățile întregului sector agricol. În ramura zootehnică sunt necesare investiții majore, pentru că aceasta trebuie revitalizată. Potențialul de producere și de vânzare poate fi sporit semnificativ, iar noi suntem interesați să subvenționăm plus valoarea. Recomandarea și insistența noastră este să vă adunați în cooperative. Acest mod de cooperare este subvenționat de către stat de până la 75% din investițiile pe care le realizați. Plus la aceasta, cheltuielile de producere devin mai mici și vânzările mai mari”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Demnitarul a precizat că următoarea măsură de sprijin pentru crescătorii de ovine și caprine va fi acordarea plăților per kilogramul de producție animalieră. În prezent, pe teritoriul țării, sunt înregistrate peste 270 de exploatații profesionale de animale din speciile ovine și caprine.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.