VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Cinci școli din R. Moldova vor fi modernizate cu sprijinul Norvegiei și PNUD Moldova

Norvegia și PNUD Moldova vor moderniza cinci din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Școlilor Model din Republica Moldova. Investițiile vor fi făcute în cadrul proiectului „Transformarea educației în Moldova prin Școlile Model”, în valoare de 18.920.667 dolari, implementat în perioada 2024-2028.

Potrivit Ministerului Educației, vor fi renovate clădirile, instituțiile fiind totodată dotate cu echipamente școlare performante și mobilier.

Cele cinci școli beneficiare vor trece printr-o transformare complexă, astfel ca să fie accesibile, precum și să asigure un mediu sigur și confortabil pentru elevi și profesori.

Sălile de clasă vor dispune de computere, table interactive și alte dispozitive educaționale. Echipamentele performante pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie (senzori, dispozitive digitale de măsurat etc) vor înlocui dispozitivele învechite moral și fizic.

Se vor face lucrări de modernizare și în exteriorul clădirilor – vor fi renovate terenurile de sport, trotuarele, curțile școlilor și sistemele de iluminat etc. În plus, școlile vor primi mobilier nou, conceput pentru a fi versatil și confortabil, pentru a le permite profesorilor să schimbe cu ușurință configurația sălii de clasă și să folosească metode active de învățare și lucru în grup.

Totodată, profesorii din cele cinci școli vor beneficia de cursuri de formare și perfecționare pentru a-și dezvolta competențele pedagogice și a adapta metodele de predare, astfel ca acestea să fie interactive și incluzive.

Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Autorităţile au ales 35 de şcoli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere a infrastructurii, cât şi a metodelor de predare. Inițiativa este susținută și de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF, Guvernul Poloniei și alte organizații internaționale. Totodată, proiectul este susținut de mai multe companii private, care s-au alăturat inițiativei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.