Meteorologii italieni au emis atenționări de ploi abundente, vânt puternic și inundații valabile în cea mai mare parte a țării. Prognozele indică regiunile Emilia-Romagna și Marche drept zone de cea mai mare îngrijorare. Aici s-ar putea înregistra precipitații de una sau două luni doar în următoarele trei zile și există preocupări majore cu privire la perspectiva inundațiilor, notează BBC.
Pompierii din Pescara, Abruzzo spun că au primit deja peste 200 de apeluri de ajutor după ce ploile abundente au declanșat inundații.
Avertismentele vin în timp ce inundațiile au devastat părți din Polonia, Republica Cehă, România și Austria în această săptămână, cauzând cel puțin 21 de decese. Autoritățile din Croația, Ungaria și Slovacia avertizează, de asemenea, cu privire la inundații în zilele următoare. Inundațiile semnificative au fost cauzate de furtuna Boris, care a adus cantități mari de ploaie și zăpadă în weekend.
Peste 5.000 de soldați au fost dislocați pentru a ajuta oamenii din sudul Poloniei, inclusiv cei 40.000 de locuitori evacuați din orașul Nysa.
Apele inundațiilor se retrag în unele locuri din regiune și se răspândesc în altele, cu amploarea pagubelor dezvăluite în orașe poloneze precum Glucholazy. Podul principal al orașului s-a prăbușit după ce a fost avariat de râul umflat, în timp ce multe dintre străzile sale au fost acoperite de noroi.
Poliția poloneză a confirmat marți că cel puțin șase persoane au murit, avertizând împotriva „informațiilor false” în urma rapoartelor din presă care estimează că numărul total de 12 persoane ucise.
Prim-ministrul țării, Donald Tusk, a declarat starea de dezastru natural de o lună – cu cele mai grave inundații estimate să lovească orașul Wroclaw miercuri. Sute de localnici alături de salvatori au ridicat în această noapte diguri din saci umpluți cu nisip.
Zonele de-a lungul graniței ceho-polone sunt printre cele mai afectate, unde 15.000 de persoane au fost evacuate și în Cehia. Țara a trecut prin cele mai grave inundații din ultimii 27 de ani, potrivit unui ONG local. Ostrava a fost unul dintre cele mai afectate orașe, după ce râul Oder și-a spart malurile în urma ploilor puternice de marți.
Serviciile de urgență și voluntarii, în unele locuri sprijiniți de armată, lucrează, de asemenea, non-stop pentru a proteja așezările joase din regiune.
Între timp, nivelul apei continuă să crească rapid pe fluviul Dunărea în Slovacia și Ungaria, Bratislava și Budapesta se pregătesc pentru posibile inundații.
În România, se anunță ploi mai mari în Carpații Orientali, punând în pericol orașele și satele din județele Galați și Vaslui, care au fost deja puternic afectate.