VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Chișinăul plănuiește să introducă o administrare externă la Moldovagaz, ceea ce ar reduce influența față de Gazprom, susține Sergiu Tofilat

Autoritățile de la Chișinpu plănuiesc să introducă o administrare externă la Moldovagaz, o mutare care ar putea reduce influența Gazprom asupra companiei și ar rezolva blocajele decizionale actuale. Este declarația lui Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, făcută în cadrul emisiunii „Studio Politic” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei. Tofilat susține că, în prezent, lipsa unui nou Consiliu de Administrație și structura acționariatului dominată de Gazprom complică luarea deciziilor esențiale.

După o adunare a acționarilor pe 25 septembrie, Consiliul de Observatori nu a reușit să numească un nou Consiliu de Administrație, iar Vadim Ceban a rămas administrator interimar. Consiliul, format din șase membri (patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova), ia decizii cu un minim de cinci voturi, blocajul fiind astfel inevitabil. Deși țara are asigurată furnizarea de gaz până în decembrie și rezervele Energocom sunt suficiente până la finalul lunii ianuarie, nu există decidenți care să negocieze noi achiziții de gaz.

Tofilat a precizat că proiectul de lege pentru administrarea externă este inspirat din modelul aplicat în sectorul bancar pentru instituțiile financiare în dificultate și vizează preluarea temporară a controlului operațional de către autoritățile moldovene până la soluționarea impasului cu Gazprom. Structura de acționariat a Moldovagaz este dominată de Gazprom, cu 50% din acțiuni, urmat de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Deși compania a înregistrat un profit de 1,282 miliarde lei în 2023, după pierderile de 323 milioane de lei din 2022, lipsa unui management stabil pune sub semnul întrebării capacitatea sa de a funcționa eficient.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.