Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit azi într-o nouă ședință, dedicată pregătirilor pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a subliniat importanța continuării realizării calitative și în termen a acțiunilor relevante pentru implementarea celor 9 recomandări formulate de către Comisia Europeană în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.
„Progresul realizat de către autoritățile moldovenești in iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări drept deja realizate (domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului). Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE.” – a remarcat oficialul moldovean.
Nicu Popescu a mai atras atenția asupra necesității depunerii sistemice a eforturilor pe toate cele 35 de criterii de aderare la UE, ceea ce urmează să asigure îmbunătățirea treptată a evaluărilor Comisiei Europene expuse în pachetele anuale de extindere.
„Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE pentru anii 2023 – 2027, precum realizarea auto-evaluării conformității legislației Republicii Moldova cu acquis-ul UE vor sta la baza eforturilor noastre de integrare europeană într-o perspectivă medie.” – a menționat Nicu Popescu.
De asemenea, în cadrul reuniunii Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană a avut loc un schimb de opinii între membrii Comisiei și Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al României pentru aderare la UE.