VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Centrul de Cultură și Artă Ginta Latină va produce energie pentru consumul propriu

Pe acoperișul Centrului de Cultură și Artă Ginta Latină au fost instalate 220 de panouri fotovoltaice, capabile să genereze 120 MWh de energie electrică ecologică pe an. Un anunț în acest sens a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Ginta Latină este prima instituție culturală publică care va utiliza energie regenerabilă. Stația fotovoltaică va putea acoperi în întregime consumul de energie electrică în timpul sezonului însorit și cea mai mare parte a consumului în lunile reci. Astfel, cheltuielile instituției vor fi reduse, iar economiile vor va putea fi investite în dezvoltarea creativă.

Suntem recunoscători Huawei pentru această investiție. În această perioadă de criză este foarte important să economisim, dar centrele de artă necesită multă energie pentru grupurile creative. Astfel, odată ce instituția îsi va putea produce energia necesară, oamenii de artă îsi vor putea continua activitatea fără impedimente. Totodată, energia regenerabilă ne ajută la îndeplinirea angajamentelor privind reducerea emisiilor de gaze.

Amintim că, în cadrul Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova lucrăm la un proiect de modificare a Legii nr. 128/2014 privind performanța energetică a clădirilor, prin care Guvernul își stabilește un obiectiv ambițios în vederea dezvoltării sectorului clădirilor publice cu consum aproape egal cu zero. Unica metodă de atingerea acestui obiectiv este prin valorificarea surselor regenerabile de energie”, anunță Spînu.

Cinci blocuri de locuit vor fi dotate cu sisteme de încălzire eficiente, iar trei spitale cu panouri fotovoltaice, cu sprijinul UE și PNUD

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.