VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Centrele de asistență și consiliere pentru agresorii familiali vor activa după un nou Regulament-cadru

Cabinetul de miniștri a adoptat, astăzi, noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a Centrului de Asistență și Consiliere pentru agresorii familiali și standardele minime de calitate.

Regulamentul vine să eficientizeze activitatea prestatorilor de servicii specializate adresate agresorilor familiali, prin stabilirea unui mecanism de cooperare dintre instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen, cum ar fi subdiviziunile de poliție, organele de probațiune și structurile de asistență socială. Astfel, va fi asigurată o monitorizare mai eficientă a agresorilor familiali pentru a nu comite recidive și pentru ai motiva să-și schimbe comportamentul agresiv și violent.

Noul Regulament-cadru prevede excluderea categoriei de beneficiari adolescenții cu comportament violent, întrucât pentru categoria respectivă este necesară crearea unor servicii specializate pentru minorii aflați în conflict cu legea. Concomitent, vor fi excluse serviciile de consiliere a cuplului, activitatea centrelor fiind axată în totalitate pe consilierea agresorilor familiali.

De asemenea, a fost majorat numărul de ședințe de consiliere în grup de la 24-26 până la 30-35 și s-a stabilit durata programului de consiliere individuală, care va include 3-5 ședințe. Programele destinate agresorilor se axează pe certitudinea că persoanele au capacitatea de a se schimba, de a fi empatici și responsabili. 

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul Național de Probațiune, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale, Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor din mun. Chișinău, centrele de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din orașele Drochia, Căușeni, Ocnița și mun. Chișinău, reprezentanți ai societății civile.

Menționăm că, pe parcursul anului 2022, în cadrul celor patru centre de consiliere a agresorilor familiali au primit asistență specializată 117 agresori familiali.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.