VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cel mai mare parc fotovoltaic din R. Moldova va deveni funcțional până la sfârșitul anului

Până la sfârșitul acestui an, în suburbia Budești a mun. Chișinău va fi deschis cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, care se extinde pe o suprafață de 7,4 hectare. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău – Vadul lui Vodă, în locul unei podgorii vechi, neîngrijite de mai mulți ani, transmite mold-street.com.

Compania responsabilă, care este parte a grupului Premier Energy, susține că parcul va avea o capacitate de aproximativ 6 MW. Conform proiectului, urmează să fie instalate 18 invertoare și 10 715 panouri fotovoltaice.

Costul investiției este de aproximativ patru milioane euro, iar centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 7,2 milioane kWh pe an.

Amintim, în septembrie, a fost dat în exploatare parcul fotovoltaic din orașul Iargara, raionul Leova, pe un teren cu o suprafață de 2 hectare, costul investiției fiind de peste 890 de mii de euro. Capacitatea centralei este de 1MW și va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 1,4 milioane kWh pe an.

De asemenea, pe parcursul lunii decembrie, urmează a fi puse în exploatare și parcurile fotovoltaice Tvardița 1 și Tvardița 2, cu o capacitate de peste 2 MW.

Energia produsă de panourile fotovoltaice, în cazul centralelor care dețin statut eligibil, va fi comercializată către Furnizorul Central Energocom SA, iar în cazul restul centralelor – pe piața internă, cât și pentru a o exporta pe piețele din România și Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.