VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Cel mai mare concurs de robotică – FIRST LEGO League Challenge Moldova și-a desemnat învingătorii

Multă energie pozitivă, emoții, atmosferă de sărbătoare, proiecte inovatoare și zeci de roboți autonomi construiți și programați au fost la finala concursului de robotică FLL Challenge Moldova 2023, desfășurat  în incinta Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”. 

Competiția de robotică este la cea de-a VIII-a ediție și a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent. În acest an, la semifinalele care au avut loc în perioada 11-12 martie, au participat 58 de echipe, cu peste 500 de elevi, ghidați de 90 de antrenori. 29 de echipe au ajuns în finală.

În cadrul competiției, participanții au proiectat, construit, programat și testat roboți, au aplicat diverse concepte din matematică și știință, au elaborat soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale.

În anul curent tema generală a concursului a fost „Super Powered” și s-a concentrat pe soluții pentru problemele energetice, explorarea progreselor tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea. Echipele au concurat la patru probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune. 

Au fost oferite premii pe diverse categorii următoarelor echipe:

 • Campion: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
 • Premiul „Performanța Robotului”: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău
 • Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
 • Premiul pentru „Proiectarea robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni
 • Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău
 • Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău
 • Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, mun. Chișinău
 • Premiul special pentru „Perseverență”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău
 • Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, or. Călărași
 • Premiul special „Motivare”:  Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi

 
De asemenea, au fost premiați cei mai activi antrenori:

 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Leova
 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu - Făgurașii, CTICE, mun. Chișinău
 • Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni

„Acest Concurs, dar și rezultatele obținute la diverse competiții școlare la nivel național și internațional, ne demonstrează că țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. Succesul dezvoltării Republicii Moldova depinde de capacitatea de a construi un viitor mai bun pentru cetățenii săi acasă. Investim în infrastructura școlară, diversificăm oferta curriculară, deschidem specialități noi, care să corespundă intereselor dumneavoastră, dragi elevi, astfel ca să aveți posibilitatea să vă manifestați potențialul aici, acasă”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul festivității de premiere a câștigătorilor concursului, înmânând premiile alături de alți invitați de onoare la eveniment.

Concursul se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii care a fost lansat în anul 2014. Astăzi, în Republica Moldova „Robotica” se studiază în peste 200 de instituții de învățământ ca disciplină opțională, cerc sau în cadrul disciplinei „Educație tehnologică” ca modul la alegere.  

În perioada anilor 2015-2022, campionii FLL Moldova au participat la competițiile internaționale de Robotică, de fiecare dată obținând locuri premiante.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.

Felicităm toți participanții la competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023! 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.