A fost un vot cu emoții pentru Ursula von der Leyen, care și-a negociat candidatura cu eurodeputații de câteva luni. Ultimele întâlniri le-a avut chiar înaintea discursului din plen, unde și-a prezentat prioritățile pentru următorul mandat.
Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului, aclamat de majoritate și huiduit de extreme, a fost cel în care l-a condamnat, fără să-i pronunțe numele, pe premierul maghiar Viktor Oban, pentru așa-zisul turneu de pace, când s-a întâlnit cu președintele rus Vladmir Putin.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Acum două săptămâni, un prim-ministru al Uniunii Europene a mers la Moscova. Doar două zile mai târziu, avioanele lui Putin și-au îndreptat rachetele către un spital de copii și o maternitate din Kiev. Cu toții am văzut imaginile cu copii acoperiți de sânge și mame care încercau să ducă pacienți tineri cu cancer în siguranță. Acel atac nu a fost o greșeală. A fost un mesaj”, a declarat Ursula von der Leyen.
Prioritățile Ursulei von der Leyen se referă la aproape toate domeniile, de la mai puțină birocrație pentru IMM-uri, până la un scut european comun care să întărească securitatea.
Vrea o piață a unică a apărării, triplarea personalului de la granițele externe ale Uniunii Europene, pentru limitarea migrației și dublarea personalului Europol. Dar și un program pentru locuințele accesibile pentru tineri și un comisar care să se ocupe de criza locuințelor.
Ursula von der Leyen a fost realeasă președinte al Comisiei Europene pentru un mandat de încă 5 ani, cu 401 voturi din cele 707 exprimate, 284 de voturi au fost împotrivă și 22 de europarlamentari s-au abținut sau au lipsit.
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European: ”Votul de astăzi confirmă faptul că există o majoritate proeuropeană clară în Parlamentul European și că acele mesaje transmise antieuropene nu au trecere, extremiștii sunt izolați”.
După vot, președinta Comisiei trimite scrisori oficiale șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, invitându-i să își prezinte candidații pentru posturile de comisar european.
Parlamentul va organiza apoi audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie aprobat de Parlament.