Din 61 de partide politice, 42 de partide politice au depus în termen raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2023. Despre aceasta anunță Comisia Electorală Centrală.
Totodată, trei partide politice nu au prezentat rapoartele în conformitate cu prevederile legale, prin intermediul subsistemului informatic „Control Financiar”, dar au prezentat raportul doar pe suport de hârtie. Este vorba despre Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”; Partidul Național Liberal și Partidul Socialist din Moldova.
Totodată, două partide politice au prezentat raportul prin SSI „Control Financiar”, cu încălcarea termenului prevăzut de lege:Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” și Mișcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova.
De asemenea, patru partide politice sunt în proces de completare și semnare a rapoartelor prin SSI „Control Financiar”:
- Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”
- Partidul Național Liberal
- Partidul Popular Socialist din Moldova
- Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”.
Alte 14 partide politice nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare în termenul stabilit:
- Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății”
- Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii
- Partidul Social Democrat
- Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ
- Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”
- Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”
- Partidul Conservator
- Partidul Politic „Democrația Acasă”
- Partidul Regiunilor din Moldova
- Partidul Popular Socialist din Moldova
- Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”
- Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
- Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale
- Partidul Politic „VICTORIE”.
CEC avertizează că pentru prezentarea tardivă sau neprezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară, CEC a inițiat 19 procese contravenționale în privința partidelor politice care nu s-au conformat prevederilor legale privind raportarea gestiunii financiare pentru semestrul doi al anului 2023. În conformitate cu prevederile Codului contravențional, acestea riscă sancțiuni sub formă de avertisment sau cu amendă de la 6.000 de lei la 20.000 de lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere și/sau persoanei juridice.
CEC reamintește faptul că partidele politice urmau să prezinte raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul II al anului 2023 până la 15 ianuarie 2024. Conform legislației electorale, rapoartele privind finanțarea partidelor politice se prezintă utilizând obligatoriu metode automatizate de raportare electronică, prin subsistemul informatic „Control financiar”, iar la solicitarea CEC și pe suport de hârtie.