VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CEC a sesiza Procuratura Anticorupție privind Partidul Șor: Ce a încălcat

Comisia Electorală Centrală a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2022.

Astfel, CEC a constatat prezentarea rapoartelor în termenul legal (până la 15 iulie 2022) de către 35 de partide politice, iar cu încălcarea acestuia – de către 17 formațiuni.

”În total, au fost supuse verificării rapoartele financiare prezentate de 52 de partide politice. Alte 3 formațiuni nu au prezentat informația privind gestiunea resurselor financiare pentru primul semestru al anului, iar în privința acestora, au fost inițiate procese contravenționale”, anunță CEC.

Totodată, instituția anunță că a sesizat Procuratura Anticorupție după ce Partidul Șor a refuzat să prezinte veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului 2022.

În cadrul procesului de supraveghere și control, Comisia a constatat refuzul deliberat al Partidului Politic ”Șor” de a prezenta benevol documentele primare care justifică veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului 2022. Acest fapt contravine prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice, iar în consecință, CEC a fost în imposibilitatea verificării corectitudinii informațiilor indicate în raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022. Pe acest caz, Comisia a sesizat Procuratura Anticorupție, pentru examinarea modalității de finanțare a Partidului Politic ”Șor”  în perioada de gestiune 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2022, inclusiv din perspectiva abaterilor constatate de Comisie”, anunță CEC.

De asemenea, instituția subliniază că a constatat că rapoartele financiare prezentate de 14 partide politice conțin informații depline și sunt completate în corespundere cu prevederile legale.

În același timp, în rapoartele prezentate de 13 partide politice este indicată cifra ,,0” la toate compartimentele. 28 de partide politice au admis erori nesemnificative de calcul, necorespunderea raportului prezentat prin intermediul SSI „Control Financiar” cu cel pe suport de hârtie, reflectarea greșită a sumelor din donații și alocații, precum și a cheltuielilor, prezentarea informațiilor în alt format decât cel stabilit de CEC, neprezentarea informației necesare, precum și alte neconformități. În urma analizei rapoartelor, CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal. Comisia a somat formațiunea să verse în bugetul de stat suma de 12120,00 lei primită peste plafonul prevăzut de lege”, mai precizează instituția.

Precizăm că 55 de partide politice au avut obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.