VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CEC a întocmit lista celor nu pot candida la alegeri. Câte persoane urmează a fi excluse din cursă

Comisia Electorală Centrală a întocmit o listă cu 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali la alegerile locale generale din 5 noiembrie sau care urmează să fie excluse din cursă în cazul în care au fost înregistrate deja. Lista a fost transmisă către consiliile electorale de circumscripție de nivelul I și II.

Contactată de IPN, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media CEC, Rodica Sîrbu, a declarat că, urmare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, CEC a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală informații cu privire la persoanele care au interdicții legale de a candida. În baza acestora a fost întocmită lista care a fost transmisă organelor electorale.

„Lista nu poate fi făcută publică. Și aici există cel puțin două motive. Vorbim, în primul rând, despre principiul prezumției nevinovăției, dar și despre date cu caracter personal”, a notat Rodica Sîrbu.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat pe 4 octombrie decizia prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

Și Parlamentul a votat în două lecturi modificări la Codul Electoral. Noile prevederi stipulează criteriile în baza cărora se va decide neadmiterea în cursa electorală a membrilor unui partid declarat neconstituțional. Este vorba despre persoanele bănuite sau învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic. La fel, nu vor fi admise în alegeri persoanele care au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic. Pasibile de neadmitere vor fi și cei culpabili de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestora în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale au ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.