VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ce obține Coreea de Nord în schimbul trupelor trimise să lupte alături de Rusia

Coreea de Nord ar fi trimis mii de soldați în Rusia pentru a sprijini invazia Ucrainei, alte mii urmând să se alăture până la sfârșitul anului, potrivit serviciilor de informații sud-coreene și oficialilor militari din acest stat, transmite The Korea Herald.

În timp ce Serviciul național de informații a declarat în ultima sa analiză că costurile implicării Coreei de Nord în război par să depășească beneficiile, alți experți din Seul spun că Phenianul se poate aștepta acum ca Moscova să îi asigure sprijin într-un eventual conflict în Peninsula Coreeană.

Institutul pentru Strategie de Securitate Națională, un think tank afiliat serviciului de informații, a declarat vineri într-un raport că decizia Coreei de Nord de a trimite trupe în Rusia cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA pare să se bazeze pe calculul că o victorie a lui Donald Trump ar duce la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina.

„Phenianul a acționat rapid pentru a lega în avans Moscova de strategia sa externă”

„SUA sub conducerea lui Trump s-ar putea retrage din Ucraina, ceea ce ar submina unul dintre principalii piloni ai noii structuri de tip Război Rece pe care Phenianul a muncit din greu să o construiască în ultimii ani în strânsă cooperare cu Moscova”, a declarat INSS în raport.

„Având în vedere perspectivele incerte ale războiului după alegerile din SUA, Phenianul a acționat rapid pentru a lega în avans Moscova de strategia sa externă”. Într-un raport publicat cu o săptămână înainte, la 22 octombrie, INSS a susținut că Coreea de Nord își va pierde valoarea pentru Rusia odată ce războiul va înceta. În acel moment, Coreea de Nord, prinsă în capcana sancțiunilor și a legăturilor tensionate cu aliatul tradițional China, nu ar mai putea conta pe asistența Rusiei, a afirmat think tank-ul în raport.

„Pe termen lung, Coreea de Nord pierde mai mult decât câștigă dacă se alătură războiului Rusiei”, se arată în raport. Reprezentantul Wi Sung-lac, care a fost ambasadorul Seulului în Rusia, a declarat pentru The Korea Herald că intrarea în război împotriva Ucrainei nu este „deloc o afacere rea” pentru Coreea de Nord.

Salarii, orez – beneficii materiale obținute de nord-coreeni

În primul rând, crizele financiare și alimentare ale țării sunt în mare parte rezolvate prin compensarea Rusiei pentru contribuția sa la efortul de război, a declarat Wi, care a fost informat de NIS în calitate de membru al comitetului de informații al Adunării Naționale.

NIS a raportat Adunării săptămâna trecută că fiecare soldat nord-coreean trimis să lupte pentru Rusia ar primi un salariu lunar de aproximativ 2.000 de dolari. Se crede că cel puțin 10.000 de soldați nord-coreeni se îndreaptă spre Ucraina, ceea ce se traduce prin venituri anuale de peste 200 de milioane de dolari, a declarat deputatul.

În plus față de trupe, aproximativ 4.000 de lucrători nord-coreeni se află în prezent în Rusia, potrivit NIS. Salariul lor mediu este estimat la aproximativ 800 de dolari pe lună. Wi a declarat că, în fiecare an, în medie, Coreea de Nord produce aproximativ 4 milioane de tone de cereale precum orez, orz și grâu, conform propriului anunț. Dar cea mai mare parte a „producției de orez” a țării este de fapt reprezentată de cartofi, orezul reprezentând mai puțin de o treime din total, a explicat el.

„Cele 4 milioane de tone de cereale pe care Coreea de Nord spune că le produce anual sunt de fapt cu aproximativ 1 milion de tone mai puțin decât are nevoie pentru a hrăni țara. Dacă Rusia oferă între 600.000 și 700.000 de tone de orez, este suficient pentru a acoperi mai mult de jumătate din ceea ce Coreea de Nord ar avea nevoie pentru a satisface cererea anuală”, a spus el.

Parlamentarul a declarat că Rusia a trimis Coreei de Nord între 50.000 și 100.000 de tone de orez la un moment dat în trecut.

„Așa că ați putea spune că 600.000 de tone este un pic mai mult decât ajutorul pentru orez pe care l-au primit de la Rusia anterior”, a spus el. Acum că Rusia cumpără obuze de artilerie din Coreea de Nord, o mare parte din deficitul de alimente a fost „probabil atenuat prin comerțul cu arme”, a spus el.

„Prin vânzarea a câteva containere de proiectile de artilerie, Phenianul își poate permite mult mai mult decât sute de mii de tone de orez”. NIS a raportat Adunării săptămâna trecută că Rusia ar ajuta Coreea de Nord și cu tehnologie spațială avansată, deoarece Phenianul încearcă să lanseze un alt satelit militar de recunoaștere.

Rusia ar putea interveni în Peninsula Coreeană în caz de conflict cu Sudul

Dar partea cea mai avantajoasă a acordului pe care Coreea de Nord și l-ar asigura ar fi posibilitatea ca Rusia să lupte alături de stat în cazul unei situații neprevăzute în Peninsula Coreeană.

„Coreea de Nord a înregistrat faptul că intră în luptă pentru Rusia. Dacă va exista vreodată un război în Peninsula Coreeană, Coreea de Nord se poate aștepta acum ca Rusia să vină în ajutor”, a spus Wi. Nam Sung-wook, fostul președinte al INSS, a declarat pentru The Korea Herald că, prin rapoartele sale recente, think tank-ul NIS „minimalizează” importanța participării Coreei de Nord la războiul din Ucraina.

„Cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia va dura dincolo de război. Acestea au convenit să ofere asistență militară imediată dacă oricare dintre ele este atacată în cadrul pactului de apărare reciprocă, care este obligatoriu”, a spus el.

Nam a declarat că Coreea de Nord „va rămâne utilă Rusiei ca monedă de schimb” în negocierile cu următoarea administrație americană.

„Moscova își va folosi legăturile strânse cu Phenianul pentru a obține influență asupra Washingtonului, așa cum a făcut Beijingul în trecut”, a spus el.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.